Τι είναι οι αιμορροΐδες και σε τι διαφέρουν από την αιμορροϊδοπάθεια;

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές  ανατομικές δομές στην περιοχή του πρωκτού που μοιάζουν με μικρούς σάκους , οι οποίοι  πληρούνται με ένα πλούσιο δίκτυο λεπτών τριχοειδικών αγγείων. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του πρωκτικού σφιγκτήρα κατά την διαδικασία  της αφόδευσης.

Ωστόσο όταν  το αγγειακό δίκτυο των αιμορροϊδωναποφρακτεί για κάποια αιτία, τότε το αίμα λιμνάζει στην περιοχή, οι αιμορροϊδες διογκώνονται και τελικά φλεγμαίνουν. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

…χρήσιμα στοιχεία!

-είναι νόσος του δυτικού τρόπου ζωής

-ένας στους δύο ανθρώπους στη δύση θα παρουσιάσει συμπτώματα αιμορρϊδοπάθειας

-άντρες και γυναίκες νοσούν με την ίδια συχνότητα

–  τελικά το 10-20% των νοσούντων  θα καταλήξει στο χειρουργείο

-βάση της βαρύτητας τις κατατάσσουμε σε 4 κατηγορίες

 

Ποιοι παράγοντες ενοποιούνται για την νόσο;

Πράγματι ο δυτικός τρόπος ζωής είναι  η κύρια αιτιοπαθογένεια της αιμορροϊδοπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, η παρατεταμένη  στάση σε καρέκλα σε συνδυασμό με την έλλειψη  άσκησης  και  το έντονο άγχος.

Επιπλέον καταστάσεις αυξημένης  ενδοκοιλιακής  πίεσης όπως  η  παρατεταμένη  παραμονή στην τουαλέτα  κατά την αφόδευση, η δυσκοιλιότητα, ο βήχας, η άρση βάρους, η εγκυμοσύνη  και η παχυσαρκία.

Τέλος  υπάρχουν νοσήματα που σχετίζονται με την πρόκληση αιμορροϊδοπάθειας, όπως ο ασκίτης,  η κίρρωση ήπατος, ενδοκοιλιακές  μάζες κ.α

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

-απώλεια αίματος από τον πρωκτό

-πόνος στον πρωκτό

-δυσκολία στην κένωση

-κνησμός στην περιοχή

 

Τι είναι η οξεία αιμορροϊδική κρίση;

Η παρατεταμένη αιμορροϊδοπάθεια  που δεν αντιμετωπίζεται ιατροφαρμακευτικα είναι δυνατόν να οδηγήσει  σε μία πολύ 

επώδυνη  κατάσταση  που την ονομάζουμε αιμορροϊδική κρίση. Πρόκειται για νέκρωση των αιμορροϊδικών όζων που προκαλείται  από την παρατεταμένη διόγκωση και περίσφιξη αυτών , καθώς προβάλλουν από τον πρωκτικό σφιγτήρα .  Συνήθως συνυπάρχει και μικροβιακή επιμόλυνση των θρομβωμένωναιμορροϊδων , με ανάπτυξη οξείας φλεγμονής, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη  για τον άρρωστο κατάσταση, που χρήζει επείγουσας νοσοκομειακής νοσηλείας.

Κύριο χαρακτηριστικό της αιμορροϊδικής κρίσης είναι ο οξύς και  επιμένον πόνος στον πρωκτό  με τον ασθενή να αδυνατεί τόσο να κάτσει όσο και να αφοδεύσει.

Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανάταξη των αιμορροϊδων από τον χειρουργό, ούτε και δακτυλική εξέταση.

Η θεραπεία του ασθενούς αρχικά είναι συντηρητική και απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.  Αν η κατάσταση  του ασθενούς δεν βελτιώνεται , τότε θα οδηγηθεί σε χειρουργική επέμβαση σε επείγουσα φάση.

 

Τι πρέπει να κάνω μόλις υποψιαστώ  συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας;

Σίγουρα είναι απαραίτητο να επισκεφτώ έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργο για την ακριβή διάγνωση της νόσου.

Η διάγνωση στηρίζεται στην λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση της περιοχής του πρωκτού.

Η ενδοσκοπική εξέταση του πρωκτού (ορθοσκόπηση-πρωκτοσκόπηση)  είναι σημαντική  για  τον πλήρη έλεγχο της νόσου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εσωτερικές αιμορροϊδες  που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες  κατά  την κλινική εξέταση.

 

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

Η αιμορροϊδοπάθεια  στις  περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αλλαγή του τρόπου ζωής και υποστηρικτικά με φαρμακευτικές κρέμες.

Ειδικότερα συστείνεται:

-δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή ενυδάτωση

-αποφυγή τροφών που ερεθίζουν τις  αιμορροϊδες

-συστηματική άθληση

-αποφυγή παρατεταμένης προσπάθειας κένωσης στην τουαλέτα

-αποφυγή άρσης βάρους

-προσπάθεια απώλειας βάρους

 

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

Οπωσδήποτε αποτελούν αντένδειξη:

-τα καρυκεύματα

-τα τηγανητά φαγητά

– ανθρακούχα ποτα

-το αλκοόλ

-βαριά γεύματα

 

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για τις αιμορροϊδες;

Γενικά όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει του σκοπού τότε συστήνεται στον ασθενή να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Ειδικότερα όμως όταν οι αιμορροϊδοπάθεια είναι σοβαρού βαθμου,  δηλαδή όταν έχουμε αιμορροϊδες που αιμορραγούν σημαντικά, ή αιμορροϊδες που προβάλλουν εύκολα από τον πρωκτο κατά την κένωση και χρειάζεται χειρισμός για να επανέλθουν στην θέση τους τότε συστήνεται εξ’αρχής  στον ασθενή να προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση μετά από την αρχική θεραπεία υποχώρησης της νόσου.  Ο λόγος  είναι ότι ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του αρρώστου.

 

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία;

Την  τελευταία δεκαετία εφαρμόστηκαν διάφορες τεχνικές για την χειρουργική θεραπεία των αιμορροϊδων με στόχο:

-την πλήρη ύφεση της νόσου

-την  μείωση των υποτροπών

-τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό του πρωκτικού σφιγκτήρα

-τον λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

Σήμερα η πλέον αποτελεσματική μέθοδος  είναι η εκτομή των διογκωμένων αιμορροϊδων με την χρήση ειδικών  εργαλείων (ψαλίδια υπερήχων) που επιτρέπουν την αναίμακτη  αφαίρεσή τους . Η τεχνική είναι γρήγορη,  εξασφαλίζει ταχύτατη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς με ελάχιστο μετεγχειρητικό  πόνο στην περιοχή.

Απαιτείται γενική αναισθησία, μία ήπια προετοιμασία του εντέρου προεγχειρητικά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη του χειρουργείου.