Τι είναι η εκκολπωμάτωση ή εκκολπωματική νόσος του παχέος εντέρου;

Πρόκειται για την παρουσία εκκολπωμάτων στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι σακοειδείς προσεκβολές του τοιχώματος του εντέρου και δημιουργούνται σε περιοχές μειωμένης αντίστασης του εντερικού τοιχώματος όταν αυξάνεται η ενδοαυλική πίεση κατά την προώθηση των κοπράνων.

 

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου;

Η εκκολπωμάτωση είναι νόσος του δυτικού τρόπου ζωής και της μεγάλης ηλικίας. Ενοχοποιούνται κυρίως η φτωχή σε φυτικές ίνες δίαιτα καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Επιπλέον η μειωμένη ελαστικότητα του τοιχώματος του εντέρου, χαρακτηριστικό των ηλικιωμένων, είναι καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση της νόσου.

Η συχνότητά τους αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας σε ποσοστο 75% μετά τα 80 έτη, ενώ πριν την ηλικία των 30 παρατηρείται σε <2% του πληθυσμού. Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι 

-το κάπνισμα

-η παχυσαρκία

-η δυσκοιλιότητα 

 

Ποιο τμήμα του εντέρου προσβάλλεται συχνότερα;

Είναι νόσος του παχέος εντέρου και μάλιστα το 90% των εκκολπωμάτων σχηματίζονται στο σιγμοειδές, λόγω του στενότερου αυλού και των μεγαλύτερων πιέσεων σε αυτό.

 

Ποια τα συχνότερα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης;

Συνήθως τα εκκολπώματα  δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και ανευρίσκονται τυχαία κατά την κολονοσκόπηση ρουτίνας.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η διαταραχή των κενώσεων (δυσκοιλιότητα), τα φουσκώματα της κοιλιάς και το κοιλιακό άλγος στην αριστερή κάτω κοιλία.

Ωστόσο παρά την ήπια συμπτωματολογία τους μπορεί να οδηγήσουν σε δύο σοβαρές επιπλοκές: την αιμορραγία από το κόλον(παχύ έντερο) και την οξεία εκκολπωματίτιδα την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Ποιες είναι οι συστάσεις για την εκκολπωματική νόσο;

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι συντηρητική με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος.